Intel - en spændende valueaktie
Intel satser stort i kampen om at levere computerchips til det hungrende marked verden over. USA indfører ny lov, som tilgodeser Intels planer - og dét skaber geopolitiske problemer.
Vores Investeringschef, Matthias, giver her et indblik i, hvorfor Intel er én af de mere interessante valueaktie i Linde & Partners portefølje.
Vi har i de sidste 2 år talt om computerchips som årsagen til lange leveringstider på fx nye biler. Hvorfor er de så væsentlige for os?
Computerchips er i dag integreret i computere, telefoner og tablets. I fremtiden vil de være integreret i mange andre forbrugsvarer som biler, køleskabe, vaskemaskiner. Samtidig er disse chips helt afgørende for at militært udstyr og kritisk infrastruktur kan fungere.
Hvorfor er det en udfordring at producere computerchips?
Industrien er så teknologisk avanceret, at der i dag kun findes tre globale producenter af chips. Det skyldes at det er meget dyrt at udvikle og bygge fabrikkerne, og at man har brugt årtier på at få adgang til patenter og dygtige forskere.
Hvem er de tre aktører?
Amerikanske Intel og de to asiatiske verdensledende computerchipproducenter Taiwan Semiconductor Manufacturing og koreanske Samsung er de tre virksomheder i verden, der kan levere avancerede computerchips i stor skala. Intel er dog teknologisk sakket bagud, hvilket deres nye satsning nu skal lave om på.
Hvorfor er det geopolitisk interessant?
Fordi computerchips er så afgørende for fremtidens digitale produkter, så har det også en politisk interesse hvor de produceres. Især USA og UK har længe været opmærksomme på risikoen ved at være afhængige af de asiatiske producenter, men har ikke haft andre muligheder.
Det skaber en afhængighed, som USA og UK ikke er tilfredse med. Og derfor ser vi nu at USA indfører en lovgivning, som skal løsne deres afhængighed til de østlige virksomheder.
Hvilken lov indfører USA?
USA har netop vedtaget en lov, der skal booste den amerikanske computerchipindustri. Man sætter $52 mia. af til at bygge nye og teknologisk førende fabrikker i USA, som skal storproducere computerchips.
Hvordan passer lovgivningen med Intels strategi?
Intel annoncerede i 2021, at de vil udvide med to nye fabrikker i Arizona, samt bygge en helt ny fabrik i Ohio til en estimeret pris på $20 mia. Det tyder på at Intel kan få gavn af den nye lovgivning til at genvinde deres rolle som global markedsleder – og ikke mindst formindske vestens afhængighed af computerchips fra østen.
Hvorfor er det vigtigt?
Fri konkurrence er altid vigtigt, men det geopolitiske element giver Intels strategiske satsning en helt ny dimension. Vi har i vesten i mange år været vant til at outsource vores produktion til Asien. Det har givet både os og dem en velstandsfremgang, men i takt med at computerchips bliver integreret i alle dele af vores samfund, ja så øges behovet for at vi selv har kontrol over adgangen til disse.
Intels nye CEO, Pat Gelsinger, udtalte på et tidligere investormøde om den nye lovgivning for amerikanskproduceret computerchips at: ”Siden 2. verdenskrig, er der formentlig ikke vedtaget en vigtigere industripolitik i Kongressen”.
Hvad betyder det for Intel som investeringsmulighed?
Som investorer kigger vi altid først og fremmest på hvad risiciene ved den enkelte investering er. I Intels tilfælde minimeres risikoen for at blive udkonkurreret, fordi både de og deres kunder bliver understøttet af den amerikanske regering.
Hvorfor kan Intel genrejse sig – en falden gigant er sjælden godt?
Det er rigtigt. Det er sjældent, de virksomheder som var førende i fortiden, også er det i fremtiden. Men det her er et særtilfælde i en speciel industri, hvor Intels størrelse og specifikke kompetencer ikke bare lige kan kopieres eller udkonkurreres på et år eller to.
Hvornår skal vi forvente at se Intel indfri sit aktie-potentiale?
Den plan som Intel og deres nye CEO har fremlagt indebærer, at de hvert år frem mod 2025 vil lancere en forbedret udgave af deres mest avancerede chips. I 2025 vil de således være i stand til at producere chips helt ned i størrelsesordenen 2 nanometer (nm), hvilket vil være en markant forbedring fra deres egne nuværende 7nm - og konkurrenternes 5nm chips.
I takt med disse lanceringer vil Intel, forventeligt, være i stand til at generobre dele af de tabte markedsandele - og levere gode driftsresultater fremover.