Historien gentager sig som regel

Ser man på aktiemarkedets udvikling igennem tiderne vil man opdage at gode tider afløses af dårlige tider – som derefter afløses af gode tider igen. At konjunkturerne kører i ring, er kun naturligt og nogle vil endda sige forudsigeligt. Dét kan du som investor udnytte til din fordel. Men det kræver først og fremmest at du er i stand til at bevare fatningen – både i opgangs- og nedgangstider.
 
I årets første måned gav Linde & Partners fondene et lille negativt afkast, på ca. 0,15%. Det i en måned, hvor det generelle marked, målt ved MSCI World i danske kroner, gav et afkast på 3,2%.

Udvikling i markedet

Igennem 2023 var der især én ting som gav afkast, nemlig IT-aktier. Og ikke bare IT-aktier i al almindelighed, men navnlig de største, målt på markedsværdi. De 7 største af sin slags (ofte omtalt som ”The Magnificent Seven”) gav tilsammen et afkast på ca. 75% i 2023 og bidrog derfor kraftigt til det samlede afkast på markedet. Faktisk stod disse syv aktier for ca. halvdelen af det samlede afkast i det ledende amerikanske aktieindeks, S&P 500. Dette kan ses af nedenstående graf.

Med en så kraftig vækst i kurserne for disse store virksomheder, er de naturligt nok også kommet til at udgøre en større andel af det samlede marked. I S&P 500 indekset, tegner de sig nu for mere end 29% af det samlede indeks, hvilket er en rekordstor andel samlet på så få virksomheders aktier. Derfor er det også på sin plads at spørge sig selv, kan det fortsætte?
 
I januar måned gjorde det i hvert fald. For selvom afkastet i årets første måned for S&P 500 var beskedne 2%, så stod de føromtalte syv aktier for 45% af dette afkast, og dermed en fortsættelse af billedet fra 2023.
 
Ingen kan vide med sikkerhed hvor længe dette kan fortsætte, men al historik tilsiger at træerne ikke vokser ind i himlen – heller ikke for The Magnificent Seven. Man bør derfor som investor gøre sig det klart at man ved at købe et indeks, såsom S&P 500, løber en ikke-ubetydelig risiko for at en eller flere af disse aktier kan påvirke ens afkast – også negativt. En opfordring herfra er derfor: Bevar fatningen og analysér om de aktier eller indeks du vil investere i, prissættes med baggrund i virkeligheden eller det er endnu et eksempel på at pendulet er svinget for meget i den ene retning. For før eller siden vil pendulet svinge tilbage igen.

Vil du vide mere om vores portefølje af valueaktier, så finder du os her: https://www.lindepartners.dk/kontakt-os

Forrige
Forrige

Pilen peger opad

Næste
Næste

2023 leverer et afkast på 8,97 %