2023 leverer et afkast på 8,97 %

Trods et udfordrende aktieår, hvor afkastene lod vente på sig, glæder vi os over at Linde & Partners fondene leverer et tilfredsstillende afkast på knap 9 % i 2023.
Vi er tilfredse med udviklingen i fondene, som over de sidste 5 år, fra januar 2019 til januar 2024, har givet et afkast på over 50 %.

ESG – artikel 8 disclosureforordning

Vi modtog, uden ændringer i porteføljen, en opdatering på fondenes ESG-klassificering og er nu ratificeret som Artikel 8 efter EU’s disclosureforordning.
Den smertefrie overgang skyldes ikke mindst, at vores fokus på veldrevne virksomheder, som oftest også har orden i det organisatoriske og moralske penalhus.
Klassificeringen betyder ingen ændring i vores analysearbejde, men betyder dog at vi øger vores afrapportering på virksomhedernes ESG-forhold.

Årets performance

Vores portefølje af 34 virksomheder leverede i gennemsnit pæne resultater året igennem, hvor vi så omsætnings- og indtjeningsvækst for 21 ud af 34 virksomheder i de 3 kvartaler, sammenlignet med kvartalerne i 2022, som for flere virksomheder var et år med rekordhøj vækst.
Vi opskrev i 2023 Fair Value marginalt i hvert kvartal, hvilket også her indikerer solid og god drift i virksomhederne.
Vi hæver afkastkravene til porteføljevirksomhederne, hvilket betyder at porteføljens upside falder fra 180 % til 120 % pga. vi skærper kriterierne i vores Fair Value beregning.

  • Vi hæver den risikofri rente fra 3 % til 3,5 %.

  • Højere afkastkrav sænker virksomhedsværdierne derfra upsiden.

  • Kurserne stiger og sænker selvsagt upsiden.


Aktivitet i porteføljen

Det blev et stille år på handelssiden, da vi i løbet af 2023 bød velkommen til EXOR og sagde farvel og tak til Novo Nordisk.   

EXOR
Hollandske EXOR blev tilføjet til porteføljen i 2023. Virksomheden kan bedst betegnes som Agnelli-familiens kapitalforvalter. For bordenden sidder John Elkann, som er 5. generation i familien, der grundlagde bilfirmaet FIAT, for mere end 100 år siden. I dag rummer koncernen også en række andre bilmærker såsom Ferrari, Peugeot, Chrysler m.fl.

Novo Nordisk
I 2023 valgte vi også at sælge porteføljens aktier i Novo Nordisk, da de nåede Fair Value, og vi takker for ca. 300 % i afkast.
Novo Nordisk havde et forrygende 2023, og vil sandsynligvis klare sig godt fremover. Det til trods, så var vores analyse at fondenes midler kunne forrentes bedre andetsteds. Med den høje prissætning på Novo, ville der skulle leveres på så godt som alle forventninger i mange år frem. Det håber vi at Novo kan, men det var ikke en risiko, vi ønskede at løbe på kundernes vegne.

Et godt år for Sanwa
Det blev til endnu et godt år for den japanske producent af døre og porte, Sanwa.
Virksomheden drives i dag af 3. generation i familien Takayama, som med japanske dyder tilsat vestligt fokus på god kapitalallokering har skabt flotte resultater.
Sanwa har opnået meget høj troværdighed i takt med at de ambitiøse mål og planer er blevet indfriet. Med vækst i indtjeningen på mere end 25 % i 2023, ovenpå gode forudgående år, er det ikke overraskende at det også med tiden er gået op for flere at Sanwa er en meget veldrevet virksomhed. Det medførte i 2023 at aktiekursen steg med 75 % og dermed tegnede sig for én af de bedste positioner i Linde & Partners porteføljerne i det forgangne år.

Virksomheder i sværere tider
I den modsatte ende af skalaen finder vi navne som Hormel Foods, General Mills, og Pfizer. Disse tre amerikanske virksomheder har alle det tilfælles at 2023 var et år med indtjeningsmæssig stilstand. For Pfizers vedkommende var der sågar tilbagegang i indtjening, men dette kunne forklares alene med det, helt som forventet, manglende salg af COVID-19 vacciner. Til trods for de ellers udmærkede resultater fra de tre virksomheder, blev afkastet på disses aktier, negativt med 22 % - 44 %.        

Valutakurserne påvirker årets afkast
Som dansk investor i primært amerikanske aktiver, har man i 2023 oplevet at den amerikanske dollar er faldet med godt 3,2 % overfor danske kroner. I en portefølje som Linde & Partners hvor 50-60 % af aktierne er noteret i USD, har dollarkursen dermed forringet afkastet med 1,5-2 % i 2023. Over tid vil dette med al sandsynlighed udlignes igen.          


2024 ser spændende ud

Vil du høre mere om vores tilgang til valueaktier, så skal du være velkommen til at række ud.  

Claus Linde
Tlf.: 40787050
[email protected]

Jesper Linde
Tlf.: 41589000
[email protected]

Forrige
Forrige

Historien gentager sig som regel

Næste
Næste

Aktiemarkedet stiger trods fortsat usikkerhed