Aktiemarkedet stiger trods fortsat usikkerhed

Det var ord som renter, inflation og BNP-forventninger der i november var udslagsgivende for udviklingen på aktiemarkedet. I forventningen om at inflationen nu er nedbragt til et acceptabelt niveau i både USA og Europa, har både centralbankerne her og i USA indikeret at renterne ikke vil blive forhøjet yderligere. Derfor drog mange, både investorer og forbrugere, et lettelsens suk i november måned og optimismen er derfor vendt til det bedre.

Linde & Partners fondene har ved udgangen af november leveret et årligt afkast på ca. 5 %, hvilket, omstændighederne taget i betragtning, må betegnes som tilfredsstillende. De geopolitiske usikkerheder præger i den grad den globale økonomi, hvorfor investorerne reagerer med forsigtighed.

Udvikling i renteniveauet

De stigende renter er naturligvis et væsentligt parameter i vores vurdering af porteføljevirksomhedernes udvikling og værdiansættelse. Den risikofri rente, her målt ved renten på 10-årige statsobligationer i G7-landene vægtet efter størrelse på økonomierne, er nu oppe på 3,5%.

Det tager vi nu konsekvensen af og hæver renten i vores beregninger fra 3,0% til 3,5%. Det resulterer naturligvis i, at vi ser et fald i virksomhedernes Fair Value med ca. 25 % - fra 160 % til 120 %.
Det er aldrig rart at se upsiden forsvinde, men med et forsigtighedsprincip begrundet af renternes reelle niveau, så mener vi, at justeringen er på sin plads.
Positivt set er der fortsat et potentiale på mere end 120%, hvilket betyder at virksomhederne i porteføljen fortsat, efter vores analyse og beregninger, er alt for billigt prissat.

Q3 regnskaber 2023

Som altid fristes man til at skrive, har vi igen haft de 34 porteføljevirksomheder under lup, her hvor vi runder 3. kvartal af 2023.
29 af de 34 virksomheder i porteføljen aflægger kvartalsregnskab, og baseret på disse har vi nu opdateret vores estimater for virksomhedernes Fair Value.

Baseret på kvartalsregnskaberne for de 29 virksomheder havde porteføljen i (vægtet) gennemsnit en omsætningsvækst på 1,42% og indtjeningsvækst på 3,08% - hvilket på siges at være tilfredsstillende. Især i den betragtning at udviklingen i dette kvartal skal ses i forhold til et særdeles stærkt Q3-2022.
Vi opjusterer derfor porteføljens Fair Value med 0,6 %.

Vi hæfter os naturligvis ved, at virksomhederne i en bred vurdering formår at hæve omsætning og indtjening yderligere, trods tider med stigende renter og inflation. Og her bekræftes vi i tesen om at stærke og solide virksomheder, der producerer forbrugsvarer altid vil klare sig godt – også i ”krisetid”, som er kernen i vores investeringsfilosofi.

Sektorafkast

Årets sektormæssige højdespringer, målt på afkast, er fortsat IT-sektoren, som igen trækkes af de få store IT-aktier, der qua deres vægt i indekset har trukket det samlede marked op i år.

Vil du vide mere om vores portefølje af valueaktier, så finder du os her: https://www.lindepartners.dk/kontakt-os

Forrige
Forrige

2023 leverer et afkast på 8,97 %

Næste
Næste

Hold ved din strategi selvom kurserne falder