Hold ved din strategi selvom kurserne falder

Et aktiemarked i modvind betyder at oktober endte med et negativt afkast for Linde & Partners børsnoterede fonde. Samme skæbne led også markedsindexet, målt ved MSCI World i danske kroner, som dog måtte konstatere endnu større fald. Sammenlignet med markedet leverer Linde & Partners portefølje derfor lavere negative udsving og viser igen én af sine forcer, nemlig sin stabilitet i modstandstider.

Selvom vi de seneste uger må konstatere fald i aktiekurserne, så ser vi også grund til optimisme. Bedømt på porteføljevirksomhedernes foreløbige 3. kvartalsregnskabsmeddelelser, så er der nemlig ingen grund til bekymring – tværtimod!

Vores investeringsstrategis bærende kriterier er krav om stigende omsætnings- og indtjeningsvækst i porteføljevirksomhederne, hvilket vi både kan konstatere allerede er indfriet og med stærke positive indikationer for fremtiden.
 

Negative udsving skaber ofte ubegrundet usikkerhed …
Som investor er udsving en normal del af hverdagen – både positive og negative udsving.
De seneste ugers kursfald er naturligvis frustrerende, men ganske normale.
Ser man fx på nedenstående statistik, så har der i de seneste 43 år, i det ledende amerikanske aktieindeks S&P 500, været et gennemsnitligt fald på 14,3 % i gennemsnit i løbet af et givent år. Til trods for dette, har 32 ud af 43 år givet et positivt afkast. Derfor bør de seneste måneders nedgang på 7-10 % ikke gøre den langsigtede investor nervøs. Hold ved og følg strategien. Måske er det endda tid til at købe yderligere op.

Performancehistorik

Linde & Partners fonde leverer pr. 31. oktober et afkast på knap 1 % år-til-dato, hvilket isoleret set er et utilfredsstillende resultat med et forventet afkastprodukt på 6-8 % om året.
Dog må resultatet med markeds- og verdenssituationen taget in mente betragtes som tilfredsstillende. Porteføljens stabilitet holder udsvingene moderate – men vi ser naturligvis med længsel mod fremgang!

Markedets luner  

De føromtalte faldende kurser fordeler sig ikke jævnt ud over alle aktier. Og at der på aktiemarkedet sker væsentlige forskydninger mellem virksomhedernes priser, hører ikke til sjældenhederne. Der er dog eksempler, hvor man som iagttager undres over prisudviklingerne. Et eksempel på dette er den amerikanske medicinalgigant Pfizer.

Pfizer har i de seneste år indprentet sig i de flestes bevidsthed – også hos dem som ellers ikke stifter bekendtskab med medicinalbranchen så ofte. Det skyldes naturligvis at Pfizer, som en af de få, lykkedes med at udvikle og kommercialisere en vaccine mod COVID-19. Denne vaccine var den altoverskyggende grund til at Pfizer mere end fordoblede sit overskud i årene 2021 og 2022, sammenlignet med årene forinden. En sådan kommerciel succes burde vel alt andet lige udmønte sig i et ekstraordinært afkast.    

Man kan derfor stille det spørgsmål, at hvis man købte aktier i Pfizer umiddelbart før udbredelsen af COVID-19, hvad ville man så have fået i afkast som investor frem til i dag? Svaret er: Ingenting. Det er vel at mærke hvis man er en dansk investor. En amerikansk investor, som ikke har fået glæde af den stigende amerikanske dollar overfor danske kroner i denne periode, ville have fået et afkast på ca. -11 %.

Pointen bag dette eksempel er, at selv ikke ved at løse et af de mest akutte behov som verdenen har stået overfor i de seneste mange årtier, er man garanteret et godt afkast på aktiemarkedet. 

Linde & Partners fondene har både før, under og efter COVID-19 indeholdt aktier i Pfizer. Og det gør de fortsat - bl.a. fordi man som investor i Pfizer får andel i en god og solid virksomhed, der kan forrente sin kapital med mere end 10 % om året. At prisen på Pfizer på aktiemarkedet er faldet betydeligt over de senere år, må man som investor så blot leve med, eller sågar udnytte til at tilkøbe sig nogle flere aktier.

Pfizer er dog ikke den eneste medicinalvirksomhed som har oplevet en faldende aktiekurs i 2023. Det kan man se i figuren herunder.       

 

Sektorafkast

Det er fortsat de store amerikanske IT-virksomheder, som trækker de positive afkast på markedet. Man kan endnu engang blot konstatere at de 3 mindst konjunkturfølsomme sektorer, nemlig Health Care, Consumer Staples og Utilities, er de sektorer som har givet de største negative afkast i år.

Forrige
Forrige

Aktiemarkedet stiger trods fortsat usikkerhed

Næste
Næste

Store bevægelser, små nyheder