Store bevægelser, små nyheder  

September var en stille måned for de 33 virksomheder i Linde & Partners fondene, hvor ingen nyheder eller aflagte regnskaber for alvor ændrede vores syn på dem.
Underholdningen har investorer og spekulanter derimod fået på den makroøkonomiske scene.

Centralbankernes forsøg på at bringe inflationen ned på et tåleligt niveau har fået dem til at gennemføre de tidligere annoncerede rentestigninger. Stigninger som har bidraget til faldende aktiekurser over en bred kam.

Markedet taget i betragtning er vi tilfredse med udviklingen i vores fonde, som trods større udsving end normalt stadig holder afkastet omkring de 4,5 % for året. Selvom vi gerne havde holdt os på de 7 %, som vi kortvarigt snusede til, så holder vi bundniveauet højt, sammenlignet med lignende valuemanagers. Positivt understøtter det ét af vores vigtigste investeringsparametre – nemlig at undgå permanente tab. Et godt ståsted for at skabe højere afkast, når markedet igen stabiliseres.

Performance

Renten stiger. Virksomhederne falder i værdi

Det stigende renteniveau skaber en kædereaktion mod et fald i virksomhedernes værdi.

I 2023 har kun få meget store virksomheder oplevet kursstigninger – og faktisk har disse, i kraft af deres vægt i diverse indeks, stået for hele årets afkast i markedet.

Renternes indvirkning på virksomhedernes evne til indtjening gør investering i virksomheder mindre attraktive – usikkerheden stiger og investorerne vil kompenseres for usikkerheden. Samtidig falder efterspørgslen – hvilket også skyldes en stigende interesse for alternativer, herunder placering i obligationer. En tendens som vi især ser i Japan, hvor både privatpersoner og virksomheder investerer i de japanske statsobligationer, som giver de højeste afkast i 10 år.

Som man ser af grafen nedenfor, så er der 7 store amerikanske IT-virksomheder, som bidrager med så godt som hele årets afkast i det ledende indeks S&P500. Resten af markedet har med andre ord givet et 0-afkast i år.

I det lys er vi tilfredse med at have leveret et afkast på ca. 4,5 % i år, hvor det retfærdigvis skal nævnes, at der i Linde & Partners fondene optræder 2 af de ovennævnte 7 virksomheder, nemlig Alphabet (Google) og Apple.

Sektorafkast

Med afsæt i de føromtalte store IT-virksomheder, overrasker det ikke, at det også er IT-sektoren, som fortsat er i front når det kommer til afkast. Men paradoksalt for en tid med store makroøkonomiske udfordringer, er det de 3 mindst konjunkturfølsomme sektorer, nemlig Health Care, Consumer Staples og Utilities, der som de eneste sektorer har givet negative afkast i år.   

Afkast i Linde & Partners

Forrige
Forrige

Hold ved din strategi selvom kurserne falder

Næste
Næste

Status på porteføljens ESG-rating 2023