7 år. 300 %. Tilfredsstillende!

Efter mere end 7 år som medejer af den danske medicinalgigant, Novo Nordisk, solgte vi i april vores aktier i virksomheden. Prisen var, efter vores mening, blevet for høj. 

Vi ser tilbage 7 år som medejere af Novo Nordisk.
28 mio. mennesker blev i 2016 behandlet for diabetes med et produkt fra Novo Nordisk. I dag har mere end 36 mio. diabetikere gavn af disse produkter.

Siden Novos gennembrud med molekylet semaglutid, er det lykkedes at udvikle endnu bedre diabetesmedicin end tidligere og nu for første gang nogensinde, i pilleform. Af den årsag er salget af diabetesmedicin vokset fra godt 80 mia. kr. i 2016 til 140 mia. kr. i 2022.

Selvom meget af Novos succes kommer fra deres førerposition på diabetesområdet, så har de også succes med andre livsstilpræparater, fx i udvikling af medicin mod overvægt. Et nyt forretningsben som i 2022 solgte for næsten 17 mia. kr.

Den positive udvikling i Novos forretningsomfang har også smittet af på indtjeningen, som er vokset stødt i alle årene. I 2016 tjente Novo, 47 mia. kr., men særligt de seneste år er det gået stærkt. Indtjeningen vil i 2023 forventeligt passere 100 mia. kr.. 

Hvorfor sælger vi en succes?

Som en naturlig del af aktiv porteføljeforvaltning sælger man ud af sin beholdninger fra tid til anden. Hvorfor man sælger, har vi 3 typiske argumenter for:

 

1.     Prisen er blevet for høj - hvilket kan skyldes 2 ting:

  • Prisen er steget mere end virksomhedens indtjening og reelle værdi.

  • Indtjeningen og den reelle værdi er faldet og prisen kan derfor ikke længere retfærdiggøres

2.     Virksomheden og dens ledelse har ageret på en måde som vi ikke kan eller vil stå inde for som medejere af virksomheden.

3.     Vi har fundet andre virksomheder at investere i som tilbyder en bedre kombination af potentielt afkast og en begrænset risiko.

 

Salget af Novo Nordisk aktierne, sker fordi prisen er steget mere end den reelle værdi. Den store stigning i indtjeningen på godt 110 % over 7 år er imponerende, men er blot overgået af afkastet i samme periode på mere end 300 % gennem både aktiekursstigninger og udbetalt udbytter.

 

Novo opnåede vores fair value beregning og vi realiserer derfor vores gevinst i aktien.

 

Tak for denne gang Novo Nordisk. Tak for de 300 % i afkast!

Forrige
Forrige

Stabile virksomheder med lave udsving

Næste
Næste

Valueaktier i krisetid