Priser på amerikanske aktier

Nok engang gav det et ekstra afkast, hvis man som dansker var eksponeret mod amerikanske aktier i november måned. Det skyldes dels stigende aktiekurser, men i høj grad også at den amerikanske valuta blev styrket overfor kronen med 3% i den forgangne måned.

Performancehistorik

I november måned gav Linde & Partners fondene et positivt afkast, på ca. 3,5%. Vores stabile afkast ligger nu tæt på at levere 8% om året i de sidste 5 år, efter omkostninger.

Hvor går pengene hen?

I seneste månedsbrev var det amerikanske præsidentvalg den aktuelle sag og vi argumenterede i den anledning for, at denne begivenhed ikke burde holde investoren vågen, men borgeren interesseret.
 
I det hele taget er det en god idé, ikke at lade store makroøkonomiske tendenser, påvirke dine beslutninger som investor i de enkelte virksomheder. Ét aspekt af den top-down tilgang som vi her advarer imod, kan dog have sin berettigelse. For på samme måde som når fiskeren har besluttet sig for hvilke fisk han vil forsøge at fange, bør spørge sig selv: hvor har jeg bedst chance for at fange disse fisk?  Så bør investoren også interessere sig for, hvilke markeder er sandsynligheden størst for at finde den næste gode aktieinvestering.   
 
Betragt nedenstående graf og udled forhåbentligt gerne disse pointer:

  1. Amerikanske aktier er de seneste 15 år blevet væsentligt dyrere end aktierne i resten af verden.

  2. USA har med sin høje prisfastsættelse sværere, men ikke umuligt, ved i fremtiden at give et højere afkast end resten af verden.

  3. Det er ikke markederne i sig selv, man bør satse på, men man kan bruge grafen som inspiration til, hvor man børe lede efter de enkelte virksomheder.  

Som grafen ovenfor viser, er det relative forhold på prisfastsættelsen mellem USA og resten af verden i disse år større end nogensinde før. Nogen vil nu kunne indvende at den højere pris på amerikanske aktier, skyldes nogle få store IT-virksomheder som er så meget mere værdifulde, at de også bør handles til en højere pris. Pudsigt nok så blev samme argument brugt af mange under Dot-com boblen omkring årtusindeskiftet.  
 
Ovenpå denne IT-boble fulgte der flere år med markante kursfald. Kun tiden vil vise, om de nuværende høje prisfastsættelser viser sig at være berettiget af kommende års indtjeningsvækst.
 
Det ovenstående skal ikke læses som en advarsel mod at lede efter gode investeringer på det amerikanske marked. Men det bør være klart for enhver, at det amerikanske marked, i gennemsnit, er prissat så meget dyrere end de øvrige markeder, at sandsynligheden for at finde det gode tilbud her, er langt mindre end hvis man kigger til Europa eller Asien. 
 
Selvom det amerikanske marked i gennemsnit er meget dyrere end resten af verden, så kan der sagtens forekomme lommer med virksomheder på det amerikanske marked som stadig er meget attraktivt prissat. Vores screeningsværktøjer i søgning på nye kandidater til vores porteføljer viser også, at det er sværere at finde gode investeringer i USA end andre steder. Ovenpå nogle gode år på afkast, er det stadig til at finde gode virksomheder med pæn vækst i indtjening og omsætning.

Sektorafkast

I Linde & Partners fondene var det i november måned endnu engang eksponeringen mod sektoren Consumer Staples som bidrog mest til afkastet. Samtidig var sektoren Health Care nok engang den største negative bidragsyder til afkastet.

Aktieudviklingen i 2025

Vi skriver snart 2025 og det bliver spændende at se regnskaber samt forventninger på aktiemarkedet ovenpå regnskabssæsonen i januar/februar måned.
 
Hvis de finansielle markeder byder på markante rentefald, som der skrives om i disse tider, så vil det understøtte aktiemarkedet. Vi tror også, at mange virksomheder kommer godt ud af 2024 med flotte regnskaber. Og så er der al den støj fra geopolitiske begivenheder, som fra tid til anden opnår stor fokus. Krigen i Ukraine og Mellemøsten samt den nye præsident i USA kan give lidt støj. Vi forsøger at fokusere på de positive takter i de globale virksomheder.

Forrige
Forrige

Glædelig jul 🎄

Næste
Næste

USA i fokus