Investeringer i usikre tider

Trumps handelspolitik og udtalelser om både stort og småt er igen på agendaen. Det betyder en masse skriverier og spekulationer om, hvor verden nu drejer hen. På daglig basis er der forlydender om øgede tariffer og begrænsninger på import af dette og hint. Nyheder, som kort efter overdøves af meldinger om forholdet mellem USA, Ukraine og Rusland og hvad det gør ved sikkerheden i Europa. På de finansielle markeder har februar budt på en tilbagevenden til høj volatilitet, bl.a. forårsaget af de mange makroøkonomiske og politiske nyheder.     

Performancehistorik

I februar måned gav Linde & Partners fondene et afkast, på ca. 0,95%. Det i en måned, hvor det generelle marked, målt ved MSCI World i danske kroner, gav et afkast på ca. -0,95%.

Der er altid en grund til at sælge sine aktier

Vi møder ofte kunder, enten nuværende eller kommende, som gør opmærksom på at de ikke er trygge ved at investere (for meget) i aktier, pga. risikoen. Og det er et helt validt argument. Men hvad mange ikke tænker over er at risikoen ved IKKE at investere kan være langt højere end ved at gøre det.  

Med det første ovenstående afsnit om mange nyheder in mente, kan man ikke fortænke nogen i at tro at alle verdens nyheder gør det til usikre tider at investere i. Men som det bør stå klart ved at kigge på den nedenstående graf, så har der til alle tider været argumenter for at nutiden er en usikker tid. Og på trods af de verdensbegivenheder som er fremhævet her, ja så har det vist sig at være yderst profitabelt at investere på lang sigt.

Grafen her viser nemlig at havde man investeret $10.000 ved indgangen til 1970 og holdt ved sin investering, ville man have opnået et afkast på $2,635 mio. i løbet af de efterfølgende 54 år. Eller hvad der svarer til knap 11% i gennemsnit om året i denne periode. Samtidig er det værd at bemærke at INGEN af de anførte begivenheder kan bruges som målestok for hvornår man burde have enten solgt eller købt aktier. Ingen af hændelserne medførte nemlig varige tab. Det kan illustreres ved at selv på et af de mest skelsættende øjeblikke i nyere tid, nemlig terrorangrebet d. 11. september 2001, kunne man i bagklogskabens klare lys have fundet belæg for at holde sig fra at investere. Havde man investeret på dagen, og havde beholdt investeringen frem til i dag, så ville man nemlig have fået 7,3% i afkast om året siden da.

Den største risiko på lang sigt er altså ikke at være uheldig med timingen i sine investeringer, men derimod risikoen for slet ikke at få investeret. Ved ikke at investere (i f.eks. aktier), risikerer man nemlig at se sin købekraft blive udhulet af inflationen over tid. Med andre ord en katastrofe som blot udspiller sig i slow-motion og som det derfor ikke er sikkert at man opdager virkningerne af, før det er for sent.

Sektorafkast

I Linde & Partners fondene var det i februar måned navnlig fondenes investeringer i sektorerne Health Care og Consumer Staples som bidrog til afkastet. Ligesom i forrige måned, var det IT-sektoren som bidrog negativt til afkastet.

Næste
Næste

Nye produkter opstår